Kirjan nimi: | Donovan (Donovan från Jamaica) |
Kirjailija: | Marianne Backlén, suom. Marja Kyrö |
Ilmestynyt: | 1995 (alkuteos 1994) |
Kustantaja: | WSOY |
Ikäsuositus: Paljon uutta tietoa ja elämyksiä kaikille yläkoululaisista lukioikäisiin ja aikuisiin.
Kohderyhmäsuositus: Kenen tahansa suomalaisen on terveellistä kurkistaa Suomea ja suomalaisuutta jamaikalaisen silmin. Sopii myös kaikille, joita kiehtovat erilaiset kulttuurit tai rastafarien elämäntapa Jamaikalla.
Teemoja: monikulttuurisuus, kulttuurierot, ulkomaalaiset, maahanmuuttajat, huumori, rastafarit, Jamaika, matkat, turismi, kolonialismi, vähemmistöt, alkuperäisväestöt, suomenruotsalaisuus, suvaitsevaisuus, ennakkoluulot, rasismi
Linkit:
Marianne Backlénin haastattelu monikulttuurisuudesta Aviisissa
Kirjailijan televisiohaastatteluja (Yle/ Elävä arkisto)
Kirjailijaesittely (ruotsiksi) (Ord i tiden, Helsingin ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastot)
1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde …
Jamaika on täynnä lämpöä ja värejä. Siellä asuu yhdeksänvuotias rastapoika Donovan yhdessä nuoren ottoisänsä Miltonin ja 16-vuotiaan sukulaistyttö Simonen kanssa. Elämä leppoisassa pikkukylässä on aivan toista kuin häly Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa tai turistirannoilla, joilla pientä poikaa valokuvataan kuin nähtävyyttä. Eikä sekään ole mitään verrattuna niihin ihmeisiin, joita rastafarit Donovan ja Milton kohtaavat, kun he lentävät vuodeksi Miltonin sedän luokse kaukaiseen Suomeen.
Kirjan jälkipuoli on hersyvän raikas mutta samalla havahduttava kuvaus Suomesta ja tuppisuisista suomalaisista Donovanin silmin nähtyinä. Pimeys, pakkanen ja Pohjois-Karjalan valtavat mustikkametsät ovat Donovanille ja Miltonille yhtä suuri ihme kuin Jamaikan ainainen aurinko, kiireetön elämänkulku ja rehevä kasvillisuus suomalaisille turisteille. Suomenlahden kesäisestä saaristosta koti-ikävää potevat Donovan ja Milton löytävät kuitenkin ikään kuin Jamaikan pienoiskoossa.
Donovan on värikäs ja hauska kirja, josta oppii kuin itsestään paljon rastafarien arjesta ja Karibiansaarten kolonialismin tahraamasta historiasta. Kirja kertoo myös meistä hölmöyteen asti epäluuloisista suomalaisista sekä ihmisten ennakkoluuloista ylipäätään.
Kirjailija haastaa ennakkoluulot ja syrjinnän moninkertaisesti jo oman henkilöhistoriansa kautta: suomenruotsalaisena Backlén on kielivähemmistön edustaja, ja hän on joutunut kohtaamaan ennakkoluuloja sekä ulkomaalaisena Jamaikalla että jamaikalaisen aviomiehen kanssa Suomessa. Kuvaus rastafarien elämästä onkin todentuntuista: kirjaan on talletettu aidon kokemuksen värit, tuoksut, maut – ja naurut. Donovan ja Miltonin noudattama rastafarien elämäntapa saa kuitenkin myös kotimaassa osakseen halveksuntaa, ja kirjassa kaikuvat lisäksi sekä afrikkalaisten orjien että Jamaikan alkuperäisväestöön kuuluneiden arawak-intiaanien unohtuneet äänet. Aivan kuin monet suomalaislapset, Donovan leikkii kotimetsässään intiaania ja ihmettelee, miksei intiaaneja enää ole.
Maili ÖstKaikki tuntuu niin uudelta ja erilaiselta. Kylmä ilma, talot, vaalea iltataivas, hiljaisuus, koko tunnelma, kaikki on aivan erilaista kuin kotona Jamaikalla.