Kirjan nimi:
Samuraikesä (Samurajsommar)
Kirjailija: Åke Edwardson (suomentanut Sirpa Meripaasi)
Ilmestynyt: 2006 (alkuteos 2005)
Kustantaja: Otava

Ikäsuositus: Kirja soveltuu erityisesti alakoululaisille, mutta on hyvä lukukokemus myös sitä vanhemmille ja aikuisille.

Kohderyhmäsuositus: Sopii kaikille seikkailuista ja hurjasta menosta pitäville tai samurai- ja kesäleirielämästä kiinnostuneille.

Teemoja: ihmissuhteet, jännitys, seikkailu, luonto

Linkit:
Helsingin Sanomien kirja-arvostelu


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

sukupuoliroolit sukuyhteys suomenruotsalaisuus suru suvaitsevaisuus syntymäpäivät syrjäytyneisyys syyllisyys syömishäiriöt syöpä taikuus taisteleminen taiteet talvi tanssi taruolennot teatteri traktorit tulevaisuudensuunnitelmat turkistarhaus turvapaikanhakijat tytön ja pojan suhde työharjoittelu tähtitiede ulkomaalaiset ulkomaat ulkonäkö ulkonäköpaineet urheilu uskonto uusperhe vaihto-oppilasvuosi

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Åke Edwardson

Samuraikesä

Samuraikesä kertoo 12-vuotiaasta Tommysta, joka on ristinyt itsensä Kennyksi. Hän haluaa olla samurai ja muuttaa Japaniin. Hän ja joukko muita nuoria ovat kesäleirillä siirtolassa, joka on kaikkien mielestä kamala paikka, sillä siellä tarjotaan huonoa ruokaa. Kenelläkään nuorista ei mene erityisen hyvin: Kennyn isä on kuollut ja äidillä on jonkinlaisia mielenterveysongelmia. Siirtolan pomo on Eukko, joka muuttuu sitä ilkeämmäksi, mitä enemmän Kenny tukijoukkoineen yrittää kapinoida. Onneksi heillä on metsässä salainen samurailinnoitus, jota he rakentavat. Kesä alkaa vain lähennellä loppuaan, ja Kenny joukkoineen on valmis taistelemaan aikuisia vastaan.

Kirjassa aikuiset on kuvattu hyvin etäisiksi, viileiksi ja välinpitämättömiksi. Romaani tuo esille hyvin nuoren pojan haaveita, taistelutahtoa ja mielenlujuutta, vaikka omapäinen tyttö Kerstin laittaakin Kennyn välillä vähän sekaisin. Tarina huipentuu tapahtumasarjaan, joka alkaa Kerstinin katoamisella ja päättyy siirtolan tuhoon.

Mielestäni kirjassa on erityisen hyvää se, että se tarjoaa uuden näkökulman siihen, millaiselta aikuisten maailma voi näyttää 12-vuotiaan pojan silmin. Kirja osoittaa, että 12-vuotiaalla pojallakin voi olla oikeita haaveita, joiden arvoa ei pidä vähätellä.

Noora Hapuli
Minä olen samurai. Japanissa samuraiksi synnytään. Sellaista onnea minulla ei ole ollut. – – Aina aamiaisen jälkeen yritin livahtaa tieheni harjoittelemaan tyynenä pysymistä. Se ei ollut helppoa. Siirtolassa on yli neljäkymmentä vankia. Minä olen ollut siirtolassa useampana kesänä kuin kukaan muu.