Kirjan nimi: Vaihtoaskelia
Kirjailija: Marika Laijärvi
Ilmestynyt: 2010
Kustantaja: WSOY

Ikäsuositus: Kirja soveltuu erityisen hyvin kaikille yläkouluikäisistä ylöspäin.

Kohderyhmäsuositus: Sopii lukijoille, joita mietityttävät oma minäkuva, ulkonäköpaineet, neitsyyden menettäminen, seurustelusuhteet ja itsenäistyminen.

Teemoja: ihmissuhteet, seurustelu, vaihto-oppilasvuosi, yliopisto-opiskelu, ulkonäköpaineet

Linkit:
Marika Laijärven kotisivut
Marika Laijärven blogi


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Marika Laijärvi

Vaihtoaskelia

Vaihtoaskelia-kirjan päähenkilönä ja minäkertojana on kaksikymppinen Varpu Kaakkinen, psykologiäidin ja pappi-isän esikoistytär. Hän on humoristinen, elämänmyönteinen ja positiivinen yliopisto-opiskelija, joka kuitenkin murehtii vartalolle kertyneitä kilojaan ja sitä, ettei ole päässyt neitsyydestään eroon, vaikka onkin seurustellut uskovaisen pojan kanssa parisen vuotta lukioaikana.

Varpu opiskelee kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa, ja vapaa-aikanaan hän pääsee laulamaan opiskelijakuoro Carunaan. Kuorossa Varpu tapaa ihanan urheilijapojan Petjan, johon rakastuu kunnolla. Valitettavasti Petjalla on kuitenkin tyttöystävä. Tästä huolimatta Petjan ja Varpun suhde syvenee, ja sitä seurataankin koko romaanin mittaan.

Mutkien kautta Varpu lähtee yliopiston opiskelijavaihdon kautta Freiburgiin, Etelä-Saksaan. Hän päätyy asumaan suomalaisen naisen vuokralaiseksi kolmen suomalaistytön lämminhenkiseen opiskelijakommuuniin. Kämppiksistä Minka on yliopisto-opiskelija, kun taas Hilla on vuokranantajan perheessä au pairina. Saksassa Varpulle ilmestyy ihailijoita monelta eri suunnalta, mikä on ihmeellistä nuorelle naiselle, joka on aiemmin luullut poikien vain yrittävän vältellä hänenkaltaisiaan, ”paksujalkaisia” ja ylipainoisia tyttöjä.

Saksa-kuvauksissa kirjailija antaa mielenkiintoisen ja realistiselta tuntuvan kuvan saksalaisesta kulttuurista, yliopistomaailmasta sekä sitä, millaista on olla suomalainen ulkomailla. Kuitenkin pohjimmiltaan Vaihtoaskelia on parikymppisen nuoren naisen itsenäistymisen kuvaus: Varpu kasvaa vuoden aikana perhetytöstä itsenäiseksi ihmiseksi, joka pystyy ja rohkenee tehdä omia valintojaan niin ihmissuhteissaan kuin muussakin elämässään.

Outi Oja