Kirjan nimi: | Lossikylän Lennon |
Kirjailija: | Marja-Leena Tiainen |
Ilmestynyt: | 2003 |
Kustantaja: | Tammi |
Ikäsuositus: Yläkoululaisista lukiolaisiin ja 60-luvun nuoriin.
Kohderyhmäsuositus: Kirja sopii kaikille yhteistä kieltä hakeville lapsille ja vanhemmille, maaseutu- tai kaupunkitaustaan katsomatta.
Teemoja: isäsuhde, sukupolvierot, maaseutu/kaupunki, musiikki/bändit/laulu, ihastuminen/rakkaus, seurustelu, kuolema, 1960-luku, maakunnat/savolaisuus, murteet/Savo
Linkit:
Kirjailijaesittelyjä:
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Helsingin kaupunginkirjaston kirjailijaesittely
Sanojen aika -esittely (Helsingin & Hämeenlinnan kaupunginkirjastot)
Noora Hapulin esittely kirjasta Iilimadossa
… internet Intia islam isä-/äitisuhde itsemurha itsenäistyminen Jamaika jännitys kaksoset Kalevala kanga-päähine kansanperinteet ja -tarinat kasvaminen katoaminen katulapset kaverisuhteet kaverit kerjääminen kesä kilpailu kissat kiusaaminen kodin ja koulun arvot kodittomuus koirat kokemukset kolonialismi Kongo koripallo koti koulu kouluelämä …
16-vuotias Siiri on juuri päässyt kesälomalle lukiosta ja eroon viimeisimmästä poikaystävästään. Mutta ennen kaikkea Siiri on tyttöduo Pink Lemonin toinen jäsen. Ja Pink Lemonilla menee nyt lujaa, sillä Siirin ja hänen bestiksensä Emman biisi soi jo radiossa, ja ensimmäisen videon kuvaukset ovat ovella.
Siiri asuu äitinsä Maijan kanssa, ja lähipiiriin kuuluvat myös äidin avomies Vellu ja tämän poika Teemu, joka on juuri astumassa armeijan harmaisiin. Stadilaisen Siirin kesäunelmat rannalla löhöilystä ja uunituoreen singlen markkinoinnista uhkaavat kuitenkin mennä pipariksi, kun Yhdysvaltoihin asettunut toimittajaisä Imppa tempaa hänet mukaansa kesälomamatkalle isän lapsuudenmaisemiin Kuopion Lossikylään. Kolmen päivän matkan aikana Siirin totuttelu mesettömään maailmaan lomittuu isän nuoruusmuistoihin 1960-luvun Savosta ja Beatlesin biiseihin. Se mikä Siirin elämässä on itsestään selvää – koulunkäynti, uudet levyt ja vaatteet tai vaikkapa televisio – oli isän nuoruudessa etuoikeus tai vasta haave. Isälle ja tyttärelle löytyy kuitenkin yhteinen sävel musiikista, ihastumisista ja ystävyyden tärkeydestä – itse nuoruuden kokemuksesta.
Marja-Leena Tiaisen kirjan kerronta on kepeästi kuplivaa sekä rempseällä tavalla pääkaupunkilaisuutta ja maalaiskylän savolaisuutta sekoittavaa. Isän ja tyttären toisiaan leikkaavien näkökulmien kautta pintaan nousevat kuitenkin kuin varkain myös vakavat aiheet, kuten nuoren seksuaalinen epävarmuus ja lopulta myös kuolema. Lossikylän Lennon on ennen muuta kuvaus nuoruudesta, jonka haaveet, pelot ja kaipuun kohteet säilyvät sukupolvesta toiseen yllättävän samankaltaisina.
Maili ÖstTätäkö tämä nyt olisi seuraavat kolme päivää? Faija kelaisi niukkaa lapsuuttaan ja mä yrittäisin kestää. Faijan nuoruus ei pahemmin kiinnostanut mua.