Kirjan nimi:
Näyttääkö pääni tässä isolta? (Does My Head Look Big in This?)
Kirjailija: Randa Abdel-Fattah (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom)
Ilmestynyt: 2007
Kustantaja: Karisto (Siskodisko-sarja)

Ikäsuositus: Sopii yläkouluikäisistä ylöspäin.

Kohderyhmäsuositus: Romaani soveltuu etenkin lukiolaisille ja nuorille, joita kiinnostavat toisenlaiset tavat ja uskonnot sekä erilaisuus ja sopeutuminen kulttuurissa.

Teemoja: islam, ennakkoluulot, ulkonäköpaineet, kulttuurierot, ihmissuhteet

Linkit:
Kirja-arvostelu Sivupiiri-sivustolla
Kirjailijasta Kariston sivuilla
Kirjailijan englanninkieliset sivut


Iilimadon etusivulle

Teemoja Iilimadossa

Iilimadon tekijät


Randa Abdel-Fattah

Näyttääkö pääni tässä isolta?

16-vuotias Amal on aivan tavallinen australialainen lukiolaisnuori siitä huolimatta, että hän on muslimi, jonka juuret ovat Palestiinassa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän alkaa käyttää hijabia, musliminaisten perinteistä huivia. Amal joutuu kohtaamaan ennakkoluuloja, rasismia, väärinymmärryksiä ja epämiellyttäviä odotuksia, varsinkin kun on koulunsa ainoa muslimi. Hänen ystävilläänkin on huolia niin perheen kuin oman minäkuvansakin kanssa. Amal kamppailee omien tunteidensa ja uskontonsa välillä myös ihanan Adamin takia, ja kaverisuhde alkaa muuttua entistä läheisemmäksi. Kirja kuuluu Siskodisko-sarjaan.

Kirjassa eniten pidin siitä, miten se valotti islamin maailmaa. Henkilöt eivät jääneet myöskään yksiulotteisiksi, vaan heillä kaikilla on opittavaa ja sulateltavaa erilaisten ihmisten uskomuksissa ja näkemyksissä. Kirja on kirjoitettu helpommin avautuen nuorten näkökulmasta, minkä takia kaikkia vastauksia ei saa valmiina.

Olga Poropudas