Kirjan nimi:
Minna (Bryta om)
Kirjailija: Åsa Anderberg Strollo (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom)
Ilmestynyt: 2009 (2007)
Kustantaja: Karisto

Ikäsuositus: Kirja soveltuu parhaiten lukioikäisille ja sitä vanhemmille.

Kohderyhmäsuositus: Sopii nuorille, joita mietityttävät perheen hajoaminen, toisen vanhemman psyykkinen sairaus, seurustelu, lähiöelämä nykypäivänä, koulunkäynti sekä unelmat.

Teemoja: perheongelmat, ihmissuhde, koulu, rakkaus, psyykkinen sairaus

Linkit:
Päivi Heikkilä-Halttusen arvio kirjasta Lastenkirjahylly-blogissa


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet / Credits


Åsa Anderberg Strollo

Minna

Åsa Anderberg Strollon kirja on kuvaus Minnasta, joka aloittaa lukion Skärholmenilla. Hän näyttelee, että hänen elämässään on kaikki hyvin. Tosiasiassa ainoastaan hänen postissa töissä oleva, marihuanaa polttava, yksin asuva poikaystävänsä Eddie tietää, että Minnan äiti on psyykkisesti sairas, isä ei välitä ja kotona yksin oleminen ilman rahaa on miltei mahdotonta. Ruokaa ei ole, varastaminen ja valehtelu ovat tuttua. Minnaa tuntuu pitävän hengissä ainoastaan pieni toiveikas rakkaus Eddieen ja usko siihen, että lukion avulla kaikesta tulisi parempaa. Siellä kukaan ei tiedä hänestä mitään.

Samaan lukioon tulee kuitenkin Emma edellisestä koulusta, ja tyttöjen välillä käydään läpi kirjan henkistä valtataistelua, joka on vähällä päättyä kohtalokkaasti. Kun Minnan äiti Monica tulee yllättäen takaisin ilman lääkkeitään heidän kohta alta menevään vuokrakämppäänsä, Minnan elämästä tulee taas vaikeampaa eikä lukion käymisestä tunnu tulevan yhtään mitään. Parhaiten hän viihtyy Eddien yksiössä, ja Eddien unelma Etelä-Amerikkaan lähtemisestä houkuttaa välillä Minnaakin. Mutta mitä äidille sitten kävisi? Entä isä, joka asuu idyllistä uusperhe-elämäänsä ilman Minnaa?

Teksti on paikoin hyvin rajua ja suoraa, mutta siinä on juuri sen viehätys. Joskus käydään uskottavuuden rajoilla, mutta kokonaisuudessaan kirja on positiivisella tavalla pysäyttävä ja kohahduttava teos. Kirjaa on mahdoton jättää kesken – se koukuttaa kerronnallaan lukemaan loppuun asti!

Noora Hapuli
Kyllä, äiti on sairas. Äitirukka. Ja totta kai Minna rakastaa häntä älyttömästi – mutta nyt hän vihaa äitiä ihan yhtä paljon. Tai äidin sairautta – mutta missä raja kulkee? PIRU VIE! MIKSI ÄIDIN PITÄÄ PILATA IHAN KAIKKI!