Kirjan nimi:
Ennen kuin kuolen (Before I die)
Kirjailija:Jenny Downham (suom. Katariina Kaila)
Ilmestynyt:2009 (alkuteos 2007)
Kustantaja:Otava

Ikäsuositus:

Soveltuu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Kohderyhmäsuositus:

Syöpää sairastaneita nuoria kirja koskettaa varmasti, mutta soveltuu erinomaisesti kenelle tahansa pysäyttäväksi lukukokemukseksi.

Teemoja:

syöpä, rakkaus, seksi, ystävyys, seikkailu

Linkit:

Kirjavinkki-sivuston esittely


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

luokkaretki luonto lääketiede maahanmuutto maailmankatsomus maakunnat maallemuutto maaseutu marjastus masennus matka matkailu meilailu mielikuvitus monikulttuurisuus muinaisaika murre murrosikä musiikki

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Jenny Downham

Ennen kuin kuolen

Ennen kuin kuolen kertoo 16-vuotiaasta Tessasta, jolla on parantumaton leukemia. Ylisuojelevasta isästään huolimatta hän tekee listan asioista,joita haluaa tehdä ennen kuolemaansa. Listaan kuuluvat esimerkiksi seksi, lain rikkominen ja autolla ajaminen. Tessan paras ystävä Zoey auttaa Tessaa listan toteuttamisessa.

Tutustuessaan naapurissa asuvaan Adamiin Tessa tajuaa, että listaan täytyy lisätä yksi tärkeä kohta, rakkaus. Saako Tessa tehtyä kaikki, mitä hän on listalleen kirjoittanut? Mikä on Zoeyn suuri paljastus? Palaavatko Tessan vanhemmat lopulta yhteen? Entä miten käy hänen pikkuveljensä?

Kirja on raastavan herkkä kuvaus sairaudesta, joka rappeuttaa pikkuhiljaa nuoren ihmisen, jolla olisi vielä koko elämä edessään. Kertomus on liikuttava ja kaunis – sitä lukiessaan alkaa arvostaa omaa elämäänsä aivan uudella tavalla. Kirja on myös erittäin taidokkaasti kirjoitettu loppuun asti. Kirjan tärkein opetus on elämän väkevyys ja se, että itsensä eläväksi tunteminen ei ole kiinni siitä, milloin on kuolemassa.

Noora Hapuli
Minun tulee ikävä jäätä ja sohvaa. Ja olohuonetta. Ja sitä miten Cal rakastaa taikatemppuja, ja valkoisia asioita – maitoa, lunta, joutsenia.