Kirjan nimi:
On luvattu leudompaa
Kirjailija: Sanna Eeva
Ilmestynyt: 2007
Kustantaja: Karisto (Siskodisko-sarja)

Ikäsuositus: Kirja soveltuu kaikille yläkouluikäisistä ylöspäin.

Kohderyhmäsuositus: Sopii lukijoille, joita pohdittavat ihmissuhteet, rikkinäiset perheolosuhteet (alkoholismi) sekä hevosharrastus.

Teemoja: ihmissuhteet, yksinäisyys, rakkaus, alkoholismi perheessä, hevoset

Linkit:
Kustantajan lyhyt esittely Sanna Eevasta


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde itsemurha itsenäistyminen Jamaika jännitys

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Sanna Eeva

On luvattu leudompaa

On luvattu leudompaa -kirjan päähenkilönä on lukiota käyvä, 17-vuotias Saaga. Hänen vanhempansa ovat alkoholisteja, ja Saaga on elänyt jo 6-vuotiaasta lähtien ilman rakkautta, lämpöä ja turvallista kotia. Eronneet vanhemmat asuvat eri osoitteissa, ja romaanin tapahtuma-aikaan Saaga on vuorostaan isän luona. Välillä vanhemmat yrittävät ryhdistäytyä alkoholismistaan, mutta tyttö on jo luopunut toivosta – niin monta kertaa lupauksista huolimatta he ovat repsahtaneet uudelleen viinaan.

Kirja sijoittuu talveen. Kylmiä ovat myös tunteet Saagan perheessä, mutta kuten kirjan otsikko antaa olettaa, ”on luvattu leudompaa”. Saaga hankkii isoäitinsä perinnön turvin itselleen Epun, arvaamattoman ja huonokuntoisen hevosen, josta alkaa pitää huolta Kulmalan tallissa. Saaga viihtyy tallissa – onhan siellä ainakin Juho, Kulmalan tallin omistajan poika, joka on huolissaan Saagasta. Vaikka koulussa Saaga on tuntenut itsensä hyvin yksinäiseksi, sieltäkin löytyy yllättävä ystävä.

Sanna Eevan romaanin lukee ahmien. Se on selvästi ihmissuhderomaani, mutta myös kiinnostava kehitysromaani tytöstä, joka oppii yhden talven aikana ottamaan lopullisen vastuun omasta elämästään. Eeva kirjoittaa nuoren tytön ahdistavasta elämästä realistisesti ja koskettavasti.

Outi Oja
Toisia mahdollisuuksia ei jaettu, niin hän [Saaga] muisti lukeneensa jostain. Oli vain tämä yksi, ja sen kanssa oli mentävä eteenpäin tai annettava periksi.