Kirjan nimi:
Dogge
Kirjailija:
Mikael Engström
Ilmestynyt:
2002 (originaali Dogge, 2001)
Kustantaja:
WSOY

Ikäsuositus: 12-vuotiaille ja vanhemmille

Kohderyhmäsuositus: Dogge on loistava kirja kaikille 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille lukijoille, joita kiinnostaa vähän ”raskaamman” kirjan lukeminen.

Teemoja: ystävyys, jännitys, jengit, lähiöelämä, väkivalta, jalkapallo

Linkit:
Mikael Engströmin haastattelu ruotsiksi


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde itsemurha itsenäistyminen Jamaika jännitys kaksoset Kalevala kanga-päähine

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Mikael Engström

Dogge

Korttelijalkapallo-ottelu Tottiksia vastaan on käynnissä. Forvaltarvägenin pojat Dogge eli Douglas etunenässä julistavat tahtomattaan sodan Tottiksia vastaan, kun Dogge laukoo vihaisen potkun Platta-Perran ohi suoraan maaliin. Platta-Perraa ei ärsytetä, sen pojat tulevat huomaamaan. Onneksi vanha suomalaislähtöinen sotaveteraani auttaa poikia sodankäynnissä Tottiksia vastaan.

Turvapaikkaa pojat pitävät romuvarastossa, jota vartioivat varastovahti Tore ja hänen kolmijalkainen koiransa Clipper. Doggen ja hänen läheisimpien ystäviensä Larsan ja Olan onneksi Clipper ei pidä Tottiksista ollenkaan. Pojat näkevät kaikki puolet lähiöelämästä ja elämästä ylipäätään, mutta miksi poliisit ovat jatkuvasti heidän kintereillään? Kysymyksen herättää myös se, löytyykö jengien välille lopulta sopu ja millä keinolla se olisi mahdollinen. Onko kaikki sota fyysistä vai voisiko henkisestikin ottaa voiton?

Dogge on aidonoloista kuvausta lähiöelämästä nuoren pojan silmin. Joissakin kohdissa lukijaa saattaa hämmästyttää kirjan runsas väkivalta, mutta poikiin kirja ainakin varmasti vetoaa. Railakas lukupaketti ei jää pelkäksi pintaliidoksi, koska kirjasta löytyy ruotsalaiselle nykynuortenkirjallisuudelle tyypilliseen tapaan vakaviakin aiheita, kuten päähenkilöiden vaikeat kotiolot.

Noora Hapuli

Dogge otti vaihtua ja potkusta tuli täysosuma. Larsa, Nisse BH ja Kama vain huohottivat. Kivikova kierre. Ensin se näytti menevän ohi, vasemmalta hipoen ohi maalin, mutta livahti kuitenkin sisään aivan tolpan juuresta. Perra syöksyi liian myöhään. Hän ponkaisi pitkittäin ilmaan. Taivutti päätään nähdäkseen pallon. Ja näki kun se sujahti sisään. Sitten hän näki tolpan.