Kirjan nimi:
Ihan pöhkö ope (My Weird School: Miss Daisy is Crazy!)
Kirjailija:Dan Gutman (kuvitus Jim Paillot, suom. Antti Autio)
Ilmestynyt:2010 (alkuteos 2004)
Kustantaja:Sanoma Magazines Finland, Kahjo kouluni -sarja

Ikäsuositus:

Kirja soveltuu alakoulun alkuun.

Kohderyhmäsuositus:

Kirjan episodimaisen rakenteen takia teksti sopii ääneen luettavaksi alakoulun ensimmäisillä luokilla.

Teemoja:

kouluelämä, ihmissuhteet


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

suru suvaitsevaisuus syntymäpäivät syrjäytyneisyys syyllisyys syömishäiriöt syöpä taikuus taisteleminen taiteet talvi tanssi taruolennot teatteri traktorit

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Dan Gutman

Ihan pöhkö ope

Ihan pöhkö ope -kirja kuuluu uuteen humoristiseen Kahjo kouluni -sarjaan. Kirjan minäkertojana on vilkas ja sanavalmis Arttu Rummukainen, joka on juuri aloittanut toisen luokan. Uudeksi opettajaksi luokkaan saapuu neiti Hassula, ja koulua hallitsee rautaisella otteella myös rehtori Pöhelö. Lastenkirjoille tyypilliseen tapaan lapset osaavat aikuisia paremmin monet asiat, ja opettajista on tehty humoristiset hahmot, minkä huomaa jo heidän nimistään.

Aikuinen lukija käyttää 89-sivuiseen kirjaan vain hetken aikaa. Romaani on jaettu kahteentoista lukuun, joista jokaisessa on oma juonensa. Tämä auttaa hidasta lukijaa: kun koko romaanissa ei periaatteessa ole yhtenäistä juonta, yksittäisen luvun voi lukea kokonaisuutena, jonka jälkeen lukemisessa voi pitää pitemmänkin tauon. Episodimainen rakenne soveltuu hyvin alakoulun yhteiseksi lukukirjaksi.

Kääntäjä on mukauttanut kirjaa suomalaiseen ympäristöön. Englanninkielisestä originaalista esimerkiksi rahayksiköt on käännetty euroiksi, mitä ne originaalissa eivät varmasti ole olleet. Myös oppilaiden nimet, kuten Annika Järvinen ja Mikko Muurinen, on suomalaistettu. Ihmetystä herättää, miksi sitten oppilaat puhuttelevat opettajaansa aina neiti Hassulaksi ja miksi pojat ovat ottaneet ruokatunnille eväiksi perunalastuja ja juustovoileipiä.

Outi Oja