Kirjan nimi: Miten kamelilla ratsastetaan?
Kirjailija: Seija-Marita Guttormsen
Ilmestynyt: 1999
Kustantaja: Scritti

Ikäsuositus: Kaikenikäisille sopiva selkeä ja helppolukuinen pieni tietopaketti maahanmuuttajista, pakolaisuudesta, kulttuurieroista ja ihmisoikeuksista. Sopii ruokaohjeineen ja vitseineen välipalaksi jokaiselle, joka pohtii maahanmuuttajien Suomessa kohtaamia ongelmia.

Kohderyhmäsuositus: Kätevä pieni tietopaketti, jossa kerrotaan ja kerrataan perusasioita kulttuurieroista ja ihmisoikeuksista. Maistuu myös jokaiselle, jota kiinnostaa saada suu makeaksi afrikkalaisista riisidonitseista tai nauraa makeasti yhdessä kirjan sisältämille monille vitseille.

Teemoja: maahanmuuttajat, kulttuurierot, ystävyys, rasismi, väkivalta, hevosharrastus, ruokaohjeet, vitsit


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

tulevaisuudensuunnitelmat turkistarhaus turvapaikanhakijat tytön ja pojan suhde työharjoittelu tähtitiede ulkomaalaiset ulkomaat ulkonäkö ulkonäköpaineet urheilu uskonto uusperhe vaihto-oppilasvuosi valehtelu valtataistelu vanhempien ero vapaus ja sen rajat Venäjä vertaistuki vähemmistöt väkivalta yksinäisyys yliopisto-opiskelu ystävyys

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Seija-Marita Guttormsen

Miten kamelilla ratsastetaan

Tokaluokkalaiset Juulia ja Iisa ovat parhaat ystävykset, jotka viihtyvät yhdessä sekä välitunneilla että koulun jälkeen. Tytöt viettävät kaikki iltapäivät Juulian luona, ettei Iisan tarvitsisi olla yksin kotona, kun molemmat hänen vanhempansa ovat vielä töissä. Tytöillä on Tähti-niminen poni, jota he yhdessä hoitavat, syöttävät ja harjaavat. Usein he kutsuvat kylään myös muita koulukavereitaan ratsastamaan ponilla ja hoitamaan sitä.

Kerran Juulia ja Iisa löytävät luokkatoverinsa Samiran itkemästä koulun portailta. Tytöt yrittävät lohduttaa Samiraa, joka kertoo että nuorisojengi on hakannut hänen isänsä sairaalakuntoon. Samira kertoo järkyttyneille tytöille, miten hänen isänsä on myös aiemmin kohdannut rasismia ja uhkailua Suomessa. Myös muut luokkatoverit tahtovat auttaa Samiraa, ja hänen isänsä vointia kysellään ja hänen kohtaamastaan rasismista keskustellaan myös opettajan johdolla luokassa. Luokassa haetaan yhteisvoimin vastauksia siihen, mitä on kulttuuri ja ihmisoikeudet.

Samiran isä on ammatiltaan hammaslääkäri ja kotoisin Tansaniasta. Hän ei ole pakolainen vaan maahanmuuttaja, joka on tullut Suomeen opiskelemaan ja mennyt suomalaisen naisen kanssa naimisiin. Kun Samiran isä toipuu, hän tulee koululle kertomaan omasta kotimaastaan ja kameliratsastuksesta. Samira pääsee hoitamaan Tähti-ponia ja kutsuu vuorostaan uudet ystävänsä Juulian ja Iisan luokseen syntymäpäiväkutsuille.

Maili Öst
Mutta minä en voi ymmärtää, miksi ihmiset ovat ilkeitä ilman mitään syytä. Miksi toisenlainen ulkonäkö suututtaa muita ihmisiä?