Kirjan nimi:
Sykkivä universumi
Kirjailija: Jyrki Herkiä
Ilmestynyt: 2001
Kustantaja: WSOY, Bulevardisarja

Ikäsuositus: Lukiolaisille ja nuorille aikuisille.

Kohderyhmäsuositus: Kirja sopii kaikille, jotka pohtivat elämän ja avaruuden mysteerejä, tiedettä, filosofiaa, taidetta ja seksiä paikoin ronskejakin otteita kaihtamatta.

Teemoja: tähtitiede, lääketiede, filosofia, psykologia, isä/äitisuhde, ystävyys, ihastuminen/rakkaus, seksuaali-identiteetti, seurustelu, laitoshoito, eutanasia, kuolema/aivokuolema, liikenneonnettomuudet, halvaantuminen


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

murrosikä musiikki muutokset muutto noidat nuoret nuortenkirjallisuus nuoruus ongelmanratkaisu ongelmat onkiminen onnettomuus opiskelu pakolaiset parisuhde pelko pelkotilat perhe perheongelmat perheväkivalta pohjoinen Pohjois-Karjala poliittinen vaino psykologia psyykkinen sairaus päihteet rakastuminen rakkaus rasismi rastafarit rikollisuus rippikoulu ruokaohjeet sairaus salaisuudet salapoliisityo sanataide Savo savolaisuus seikkailu seksi seksismi seksuaali-identiteetti seksuaalisuus seurustelu sienestys sijaisperhe sirkusharrastus sisarussuhteet Somalia sosiaalistuminen sota sotilasdiktatuuri sukupolvierot sukupuoliroolit sukuyhteys suomenruotsalaisuus suru suvaitsevaisuus syntymäpäivät syrjäytyneisyys syyllisyys syömishäiriöt syöpä taikuus taisteleminen taiteet

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Jyrki Herkiä

Sykkivä universumi

17-vuotiaan Luukkaan päivät kuluvat avaruutta ja naisia ajatellen. Tai naisia ja avaruutta, useimmiten tässä järjestyksessä. Samalla Luukas miettii auto-onnettomuudessa halvaantuneen isänsä vuoteen vierellä elämän tarkoitusta ja mielekkään elämän rajoja – ja muistelee kesäisiä sukellusretkiä isän kanssa. Luukkaan ajatuksissa pyörivät lisäksi Afrikassa asuva äiti sekä toissakesäinen moottoripyörämatka Norjaan parhaan ystävän Paten kanssa. Luukas asuu omaperäisen arkkitehti-isoisänsä luona, ja suuri osa syksystä kuluu pihan luumuja poimien ja niitä viiniksi pullottaen. Helsinkiläisen iltalukion psykologian tunnilla Luukas ystävystyy rempseän Sofin kanssa ja hakee ensituntumaa naisiin myös muita teitä.

Jyrki Herkiä solahtaa nuoren miehen mielenmaisemaan luonnollisen tuntuisesti. Sivumäärältään pieni kirja haastaa ottamaan kantaa myös vaikeisiin aiheisiin, kuten lääketieteen rajoihin, laitoshoidon tasoon ja ihmisen oikeuteen kuolla arvokkaasti. Kieli on räväkkää ja paikoin ronskiakin, mutta rankkaa on yleisesti ottaen elämäkin. Kun etsitään vastauksia kysymyksiin, joihin ei ole oikeaa vastausta eikä ketään vastaamassa, puhe on väkisinkin suoraa.

Luukkaan pohdinnoille on tunteiden kiivaudesta ja ajatuksen hyppelehtimisestä huolimatta tunnusomaista tietynlainen verkkaisuus ja kiireettömyys. Eikä hänen tavoitteenaan ole sen vähempi kuin teoria maailmankaikkeudesta. Sykkivän universumin läpäisee synkästä yleissävystä ja peruuttamattomuuden tunnusta huolimatta nuoren miehen kyltymätön elämänhalu ja uteliaisuus.

Maili Öst
Jotenkin mun mielestä elämä on helvetin surullista, mut mä myönnän ett tällasessa maailmassa on upeitakin hetkiä.