Kirjan nimi: Peli poikki, Juho
Kirjailija: Esa I. Järvinen
Ilmestynyt: 1997
Kustantaja: WSOY

Ikäsuositus: Soveltuu alakoulun vanhimmille sekä yläkoululaisille.

Kohderyhmäsuositus: Läheisensä menettäneille lapsille.

Teemoja: kuolema, koulu, perhe, urheilu

Linkit:
Esa I. Järvisen henkilökuva


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

kanga-päähine kansanperinteet ja -tarinat kasvaminen katoaminen katulapset kaverisuhteet kaverit kerjääminen kesä kilpailu kissat kiusaaminen kodin ja koulun arvot kodittomuus koirat kokemukset kolonialismi Kongo koripallo koti koulu kouluelämä koulu koulukiusaaminen kulttuurierot kuolema köyhyys laitoshoito lapsen maailman avartuminen lapsen ja eläimen symbioosi lapsen oikeudet lapset lastenkoti leirikoulu lesbous liikenneonnettomuudet luokkaretki luonto lääketiede maahanmuutto maailmankatsomus maakunnat maallemuutto maaseutu marjastus masennus matka matkailu meilailu mielikuvitus monikulttuurisuus muinaisaika murre murrosikä musiikki muutokset muutto noidat nuoret

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Esa I. Järvinen

Peli poikki, Juho!

Peli poikki, Juho -romaani kertoo Juhosta, 12-vuotiaasta pojasta, joka menettää vanhempansa auto-onnettomuudessa. Juho harrastaa jalkapalloa ja on jäänyt isovanhempiensa luo hänen muun perheensä lähtiessä Saksaan. Perhe kuolee auto-onnettomuudessa ja vain Juhon pikkusisko Tuuli jää henkiin. Tuuli palaa Suomeen ja Ukin ja Mummin on kerrottava Juholle tapahtunut, vaikkei kenenkään 12-vuotiaan pitäisi joutua kuulemaan vanhempiensa kuolleen.

Miten Juho saa elämästä uudestaan kiinni? Auttaako jalkapalloharrastus vai tuleeko Juhosta kapinoiva pahantekijä? Miten 12-vuotias poika ylipäätään purkaa suruaan tilanteessa, jossa painajaiset valtavat hänen mielensä ja jossa hän syyttää itseään kaikesta tapahtuneesta? Entä missä Juhon tulisi asua, enon vai isovanhempiensa luona? Ukki on hänelle tärkeä tuki, mutta jaksavatko iäkkäät isovanhemmat kasvattaa nuorta poikaa?

Kirja on surullisen vakavaotteinen ja erilaisesta näkökulmasta kirjoitettu kirja kuolemasta. Järvinen onnistuu hyvin tavoittamaan nuoremmatkin lukijansa, vaikka käsitteleekin äärimmäisen vaikeaa aihetta.

Noora Hapuli
Juho oli hautajaisten jälkeen palannut ukin ja mummin luo, koska oli itse niin halunnut. Hän tiesi, että aikuiset olivat pitäneet kokouksen, jossa oli ollut mukana joku sosiaaliviraston virkailija. Juholle ei kuitenkaan kukaan kertonut, mitä kokouksessa oli päätetty. Itse hän epäili, että oli puhuttu Tuulista ja hänestä.