Etusivulle


Kirjojen teemoja:

adoptio alkoholismi arkielämä erilaisuus fantasia harrastukset huumori ihastus ihmissuhteet internet Intia jännitys kesä kissat koirat kouluelämä koulu koulukiusaaminen köyhyys lesbous luonto maailmankatsomus matkailu muinaisaika murrosikä musiikki noidat perheongelmat pohjoinen rakkaus rasismi sairaus seikkailu seksi seksuaali-identiteetti seksuaalisuus seurustelu sota taikuus talvi tanssi taruolennot traktorit ulkomaat urheilu uusperhe ulkonäköpaineet uskonto vaihto-oppilasvuosi yliopisto-opiskelu ystävyys


Iilimadon tekijät

Kirjan nimi: Konsta, kovanaama
Kirjailija: Tuula Kallioniemi
Ilmestynyt: 2009
Kustantaja: Otava

Sitaatti: Konsta Kallenpoika Koponen ei halua enää olla nössö. Tähän asti Konsta on pelännyt koviksia, mutta nyt tulee muutos. Konsta ryhtyy itsekin kovikseksi, niin ei tarvitse pelätä. Rankat kaverit pääsevät huipulle. Niin on Pena-pappa sanonut.

Ikäsuositus: Kirja sopii hyvin alakouluikäisille.

Kohderyhmäsuositus: Kirja sopii nuorille koululaisille, jotka hakevat paikkaansa muiden joukosta ja joita askarruttavat kaverisuhteet, kiusaaminen, kasvaminen ja kouluelämä.

Teemoja: kasvaminen, kaverisuhteet, muutokset, alakouluelämä

Linkit:
Päivi Heikkilä-Halttusen arvostelu kirjasta Lastenkirjahylly-blogissa
Tuula Kallioniemen haastattelu

Konsta, kovanaama -kirja kertoo kolmasluokkalaisesta Konsta Koposesta, joka on reilu ja hyväntahtoinen poika. Hän viihtyy ja pärjää hyvin koulussa, ja isovanhempien vierailukin ilahduttaa. Isoisän parjattua nössöjä ja heikkoja Konsta alkaa kuitenkin epäillä omaa hintelää itseään. Hän haluaa muuttua kovanaamaksi ja rankaksi tyypiksi, jota muut eivät pelottele tai komentele.

Konsta ryhtyy luokan hulttioiden, Eetun ja Valtterin, kaveriksi, koska he ovat kovia eivätkä välitä muista. He huutelevat tyhmiä, syljeskelevät, päästävät suustaan kirosanoja ja tekevät ilkeitä jekkuja. Toisinaan he aiheuttavat harmia Konstallekin – eikä Konsta ole varma, onko hänestä kunnon kovanaamaksi.

Konstan uusi rooli tuottaa lisäksi hankaluuksia ja omantunnon vaivaa. Hänen vanhat periaatteensa ja lempipuuhansa joutuvat väistymään. Konsta muuttuu epäkohteliaaksi ja kiukkuiseksi sekä luokkatovereiden että perheen silmissä. Sisäistä ristiriitaa ja muutosta koettelevia tilanteita aiheuttavat niin opettajalta hoitoon saatu nalle kuin luokan kiltein tyttö Olga-Tuulia. Konsta alkaakin epäröidä, pystyykö hän sittenkään elämään koviksen elämää.

Kallioniemen kirja on vahva itsensä löytämisen kertomus ja epävarmojen lasten kasvutarina. Konsta, kovanaama on jatkoa aiemmin ilmestyneille Konsta-kirjoille, mutta se ei vaikeuta ymmärtämistä lainkaan, koska henkilöt esitellään selkeästi ja kirja on mukava, oma kokonaisuutensa. Pidin kirjassa eniten siitä, että se käsitteli lasten oman roolin ja identiteetin hakua ja siitä, kuinka lapset voivat ymmärtää ja kokea asioita niin eri tavalla kuin aikuiset. Lapsetkin voivat muuttua ja löytää itsestään uusia puolia.