Etusivulle


Kirjojen teemoja:

adoptio alkoholismi arkielämä erilaisuus fantasia harrastukset huumori ihastus ihmissuhteet internet Intia jännitys kesä kissat koirat kouluelämä koulu koulukiusaaminen köyhyys lesbous luonto maailmankatsomus matkailu muinaisaika murrosikä musiikki noidat perheongelmat pohjoinen rakkaus rasismi sairaus seikkailu seksi seksuaali-identiteetti seksuaalisuus seurustelu sota taikuus talvi tanssi taruolennot traktorit ulkomaat urheilu uusperhe ulkonäköpaineet uskonto vaihto-oppilasvuosi yliopisto-opiskelu ystävyys


Iilimadon tekijät

Kirjan nimi: Perhosen lento (Sång till en fjäril)
Kirjailija: Maria Küchen (suom. Tuula Kojo)
Ilmestynyt: 2002 (alkuteos 2000)
Kustantaja: Tammi

Sitaatti: Mutta sinä, Madeleine… Aivan kuin sinä haluaisit olla joku toinen. Sinä et ole tyytyväinen osaasi, vai mitä? Sinä haluat olla minä tai Riina. Mutta tajua jo, että vain minä voin olla minä ja vain Riina voi olla Riina. Sinä tai Linda ette ikinä tule sellaisiksi kuin me. En tiedä miksi. Se ei vain käy. Siitä, joka on syntynyt prinsessaksi, tulee kuningatar.

Ikäsuositus: 13-vuotiaille ja vanhemmille.

Kohderyhmäsuositus: Kaikille, jotka ovat joutuneet käsittelemään kuolemaa tai ystävyyttä tai luokkahenkeä.

Teemoja: ystävyys, rakkaus, ulkonäköpaineet, itsemurha, koulukiusaaminen, draama

Linkit:
Maria Küchenin esittely ja haastattelu ordfront.se-sivustolla (ruotsiksi)
Nelli Turusen arvostelu teoksesta Helsingin Sanomissa

Perhosen lento kertoo Ei-missään sijaitsevan pikkukaupungin 9B-koululuokasta. Kaikkien rakastama luokka ei ole sitä, miltä ensimmäiseltä silmäykseltä näyttäisi. Riinalla on anoreksia, ja luokan kuningatar Elsa Marie saa syyt niskoilleen, kun hiljaa kytenyt tulivuori räjähtää. Mitä tapahtuu Madeleinelle, luokan näkymättömälle ja hiljaiselle tytölle, jonka sisällä on runsaasti patoutunutta vihaa? Mikä on hänen keinonsa tulla näkyväksi? Jompikumpi joutuu pettymään Elsa Marien tavoittelussa, vanhempi veli Pepsi tai hänen hieman nuorempi kaksoisveljensä Zac. Aivan traumoitta ei selviä myöskään 9B:n kiltti ja mukava opettaja Ann-Sofie Broms.

Kirjassa kerrotaan tarinaa luokan eri henkilöiden näkökulmasta, joten lukija pääsee hetkeksi näkemään maailman jokaisen nuoren silmien kautta – tekniikan avulla välittyy, kuinka kaikki ei ole aina niin mustavalkoista. Maria Küchen on yllättävän tarkasti oivaltanut, miltä nuoren pään sisällä normaaleissa ja vähän vähemmän normaaleissa tilanteissa tapahtuu. Rankkojen aiheittensa (esimerkiksi koulukiusaaminen) takia kirja ei ole kevyttä luettavaa, mutta antaa lukijalleen myös toivoa paremmasta tulevaisuudesta.