Kirjan nimi:
Älä itke enkeli
Kirjailija:Tiina Lehtineva
Ilmestynyt:2009
Kustantaja:Aikamedia

Ikäsuositus:

Yläkouluikäisille ja lukiolaisille.

Kohderyhmäsuositus:

Lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita uskonnollisista kysymyksistä. Teos toimii hyvänä ensikosketuksena uskonnollisen nuortenkirjallisuuden lajiin.

Teemoja:

uskonto, rakkaus, ihmissuhteet

Linkit:

Tiina Lehtinevan kotisivut

Suomen Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

katulapset kaverisuhteet kaverit kerjääminen kesä kilpailu kissat kiusaaminen kodin ja koulun arvot kodittomuus koirat kokemukset kolonialismi Kongo koripallo koti koulu kouluelämä koulu koulukiusaaminen kulttuurierot kuolema köyhyys laitoshoito lapsen maailman avartuminen lapsen ja eläimen symbioosi lapsen oikeudet lapset lastenkoti leirikoulu lesbous liikenneonnettomuudet luokkaretki luonto lääketiede maahanmuutto maailmankatsomus maakunnat maallemuutto maaseutu marjastus masennus matka matkailu meilailu mielikuvitus monikulttuurisuus muinaisaika murre murrosikä musiikki muutokset muutto noidat nuoret nuortenkirjallisuus nuoruus ongelmanratkaisu ongelmat onkiminen onnettomuus opiskelu pakolaiset parisuhde pelko pelkotilat perhe

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Tiina Lehtineva

Älä itke enkeli

Kirjan päähenkilö on liki 18-vuotias Jarmo Lahtinen, jonka kesälomapäivät täyttyvät jalkapallotreeneistä, seurustelusta uskovaisen Miian kanssa ja kaveriporukan kanssa hengailusta. Jarmo on pikkukaupunkilainen perusnuori, jota uskonasiat eivät voisi vähempää kiinnostaa, vaikka tyttöystävä yrittääkin houkutella häntä mukaansa helluntailaisten juhannusjuhlille. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Jarmo menettää tajuntansa kotona yksin ollessaan ja joutuu sairaalatutkimuksiin. Kesän aikana Jarmo joutuu pohtimaan aikaisempaa syvällisemmin suhdettaan vanhempiinsa, Miiaan, ystäväänsä Anttiin, naapurin salaperäiseen Saaraan – ja Jumalaan.

Suositun Unelmien talli -sarjan kirjoittaja Tiina Lehtineva jatkaa tässä koskettavassa teoksessa tutulla tyylillään. Mukana on uskonnollista pohdintaa, romantiikkaa, ystävyyssuhteiden kuvausta ja jännittäviä juonenkäänteitä. Hevoset sen sijaan jäävät nyt sivurooliin, ja etualalle nousevat sairauteen, kuolemaan ja Jumalaan liittyvät kysymykset. Kokonaisuus ei ole kuitenkaan synkkä, sillä romaanissa usko, toivo ja rakkaus voittavat kärsimyksen ja kuoleman. Pohjimmiltaan kyse on uskoontulon tarinasta.

Lehtineva kirjoittaa vakavistakin aiheista kepeästi, ilman turhaa mahtipontisuutta ja sensaatiohakuisuutta. Tapahtumat kerrotaan Jarmon näkökulmasta, mutta oman kiinnostavan lisänsä kerrontaan tuovat Miian päiväkirjamerkinnät. Kirjan uskossa olevat nuoret ovat keskenään varsin erilaisia, ja kirja onnistuukin purkamaan yksiulotteista kuvaa uskovaisista. Jo tämän vuoksi se kannattaa lukea.

Susanna Itäkare
Mistä sä voit olla niin varma, että Jumala on olemassa? Jarmo kysyi äkkiä. Hän ei katsonut Miiaan, vaan tuijotti taivaalle.