Kirjan nimi:
Minäkö puolikas
Kirjailija:Kaija Määttä
Ilmestynyt:2005
Kustantaja:Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry

Ikäsuositus:

yläkoululaisille ja lukiolaisille

Kohderyhmäsuositus:

Lukijoille, jotka haluavat tietää, millaista on olla kaksonen. Uskonnollisista nuortenkirjoista pitäville.

Teemoja:

uskonto, ihmissuhteet


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde itsemurha itsenäistyminen Jamaika jännitys kaksoset Kalevala kanga-päähine kansanperinteet ja -tarinat kasvaminen katoaminen katulapset kaverisuhteet kaverit kerjääminen kesä kilpailu kissat kiusaaminen kodin ja koulun arvot kodittomuus koirat kokemukset kolonialismi Kongo koripallo koti koulu kouluelämä koulu koulukiusaaminen kulttuurierot kuolema köyhyys laitoshoito lapsen maailman avartuminen lapsen ja eläimen symbioosi lapsen oikeudet lapset lastenkoti leirikoulu lesbous liikenneonnettomuudet luokkaretki luonto lääketiede maahanmuutto maailmankatsomus maakunnat maallemuutto maaseutu

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Kaija Määttä

Minäkö puolikas

”Minäkö puolikas”, pohtii kirjan kertoja-päähenkilö Hille Nikander. Omaan minään liittyvät kysymykset mietityttävät varmasti kaikkia nuoria, mutta 15- vuotiaalle Hillelle asia on erityisen mutkikas. Hän on nimittäin kaksonen ja tullut verratuksi kaksossiskoonsa Aadaan koko ikänsä.

Kirja alkaa hauskasti takaumalla ultraäänikuvasta, jossa tyttöjen äidin kohdussa köllöttelee yllättäen kaksi vauvaa. Pääasiassa Hille kuitenkin kertoo peruskoulun viimeisen kouluvuotensa tapahtumista. Vaikka kaupungistuneella Nikanderin perheellä on kaikki päällisin puolin hyvin, surua aiheuttaa perheen isän luopuminen vanhoillislestadiolaisesta uskostaan. Hillelle puolestaan päänvaivaa tuottaa paitsi oma minä, myös suhde Aadaan. Yhtäältä sisko on hänelle rakas ja läheinen, mutta toisaalta hän haluaisi irrottautua ja itsenäistyä tästä. Hille kokee olevansa luonteeltaan hyvin erilainen kuin räiskyvä Aada, mutta silti ympäristö näkee heidät kuin yhtenä persoonana. Tilanne kärjistyy, kun Hille ihastuu ystävänsä Lilli Saarelan isoveljeen. Pystyykö Aada hyväksymään ihastuksen?

Minäkö puolikas on uskonnollinen nuortenkirja, mutta se käsittelee silti aivan ”maallisia” nuorten asioita, kuten ulkonäköön, seurusteluun ja internetiin liittyviä kysymyksiä. Vastaukset voivat vain olla vähän erilaisia kuin ei-uskonnollisissa kirjoissa. Parhaimmillaan Määtän romaani on kuitenkin kuvatessaan kaksosuuteen liittyviä haasteita ja ilonaiheita. Kirjaa lukiessa melkein alkaa toivoa, että olisi itsekin kaksonen – mutta ei silti puolikas, vaan kokonainen.

Susanna Itäkare
Miksei meidän perhe ollut niin kuin Saarelan perhe, sellainen yhtenäinen rintama? Miksei meidän isä ollut uskomassa? Miksi me Aadan kanssa nykyisin riitelimme niin usein? Ne olivat kysymyksiä, joihin minulla ei ollut vastauksia.