Kirjan nimi:Usva
Kirjailija:Seita Parkkola
Ilmestynyt:2009
Kustantaja:WSOY

Ikäsuositus: Kirja soveltuu loistavasti 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Kohderyhmäsuositus: Sekä tytöt että pojat voivat samastua kirjan henkilöhahmoihin yhtä hyvin.

Teemoja: murrosikä, ulkonäköpaineet, jännitys, seikkailu, huumori, ystävyys, rakkaus, koulu

Linkit:
Kirjavinkit-sivuston arvostelu kirjasta
Seita Parkkolan haastattelu (tekijät: TET-harjoittelijat Anu Lemponen ja Tiia Grönmark) Helsingin kaupunginkirjaston Internet-sivustolla


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

syntymäpäivät syrjäytyneisyys syyllisyys syömishäiriöt syöpä taikuus taisteleminen taiteet talvi tanssi taruolennot teatteri traktorit tulevaisuudensuunnitelmat turkistarhaus turvapaikanhakijat tytön ja pojan suhde työharjoittelu tähtitiede ulkomaalaiset ulkomaat ulkonäkö ulkonäköpaineet urheilu uskonto uusperhe vaihto-oppilasvuosi valehtelu valtataistelu vanhempien ero vapaus ja sen rajat Venäjä vertaistuki vähemmistöt väkivalta yksinäisyys yliopisto-opiskelu ystävyys

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Seita Parkkola

Usva

Kirja kertoo 13-vuotiaasta Usvasta, pitkästä ja erikoisesta tytöstä. Hän asuu kaupungissa, jonka keskus on Tavaratalo. Kaikki on muuttunut Usvan parasta ystävää Kamillaa myöten, sillä he ovat nykyään pahimpia vihollisia. Usva saa kuitenkin uuden ystävän, Kodakin, jonka kanssa hän viettää aikaa ullakolla. Sota alkaa, kun Kamillan syntymäpäiväjuhlilla Tavaratalossa Usva joutuu nöyryytetyksi kaikkien edessä.

Usva törmää Puuma-nimiseen poikaan, joka asuu Tavaratalossa. Puuman täytyisi löytää Parantaja, koska vain siten hän voisi päästä pois Tavaratalosta. Parantaja saattaisi löytyä kaduilla päivystävien ikuisesti 13-vuotiaiden avulla.

Ehdotonta plussaa on annettava kirjan mustavalkokuvituksesta, joka elävöittää välillä aika pitkäksikin venytettyä kerrontaa. Kirja on ihanan vakava kuvaus nuoren tytön kamppailusta lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden välissä. Sen lukeminen avaa aivan oman maailmansa lukijalle. Kirja viihdyttää erityisesti maagisesta realismista kiinnostuneita tai saman kirjailijan muista teoksista tykänneitä.

Noora Hapuli
Maailma muuttuu, kun täytät kolmetoista. Silloin sinut karkotetaan lapsuuden maasta niin kuin ensimmäiset ihmiset karkotettiin paratiisista. Kun täytät kolmetoista, joudut murtuneiden kaupunkiin. Siellä me kaikki murtuneet, tai murrosikäiset mitä nimeä meistä haluatkin käyttää, elämme viidakossa eikä viidakossa neuvotella ehdoista.