Kirjan nimi:
Kadonneet kyyneleet
Kirjailija: Mike Pohjola
Ilmestynyt: 2008
Kustantaja: Gummerus

Ikäsuositus: Yläkouluikäisille ja vanhemmille.

Kohderyhmäsuositus: Sopii nuorille, jotka ovat joutuneet käsittelemään masennusta ja muuta sairautta tai vastoinkäymistä, kuten skitsofreniaa tai läheisen kuolemaa.

Teemoja: sairaus, kuolema, masennus, mielikuvitus, fantasia

Linkit:
Kirjailija Mike Pohjolan kotisivut Marika Laijärven arvostelu Kadonneista kyyneleistä Savon Sanomissa Kirjavinkit-sivustolla ilmestynyt arvostelu Kadonneista kyyneleistä
Kirjailija Mike Pohjolan esittely Wikipediassa


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

leirikoulu lesbous liikenneonnettomuudet luokkaretki luonto lääketiede maahanmuutto maailmankatsomus maakunnat maallemuutto maaseutu marjastus masennus matka matkailu meilailu mielikuvitus monikulttuurisuus muinaisaika murre murrosikä musiikki muutokset muutto noidat nuoret nuortenkirjallisuus nuoruus ongelmanratkaisu ongelmat onkiminen onnettomuus opiskelu pakolaiset parisuhde pelko pelkotilat perhe perheongelmat perheväkivalta pohjoinen Pohjois-Karjala poliittinen vaino psykologia psyykkinen sairaus päihteet

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Mike Pohjola

Kadonneet kyyneleet

Seitsemännellä luokalla olevalla Roosalla ei mene hyvin – isä on kuollut, äiti juo ja viettää aikaa mieluummin uuden miesystävänsä kuin Roosan kanssa. Koulukaan ei kiinnosta. Lisäksi Roosalla on sairaus, joka vie hänet masennuksen keskelläkin ihmeelliseen mielikuvitusmaailmaan, jossa seikkailevat Punakaneli ja Omenaruusu. Fantasiasadun omainen tarina poikkeaa aina välillä muutamiksi sivuiksi Roosan elämään ja sen ankeuteen, mutta pääpaino on selkeästi Punakanelin maailmassa. Vai ovatko ne loppujen lopuksi sama vai eri maailma? Kirja pääteemaksi nousee kysymys siitä, onko taistelu ikinä oikein ja jos on, minkä vuoksi taistella.

Kadonneet kyyneleet on kaunis ja mukaansatempaava kasvukertomus, joka kertoo nuoren elämän rankkuudesta. Kun juoneen pääsee kiinni, kirja on pakko lukea loppuun asti. Sekä Roosan että Punakanelin maailmat ja näkökulmat sekoittuvat ovelalla tavalla yhteen ja tarjoavat valtavirrasta poikkeavan lukuelämyksen. Fantasiaa ja karua realismia sekoittavaa kirjaa ei heti uskoisi Mike Pohjolan esikoisteokseksi.

Kadonneet kyyneleet -romaanille on myönnetty lasten LukuVarkaus 2009 -palkinto.

Noora Hapuli
Roosalla ei ollut vähäisintäkään halua ruveta selittämään elämäntarinaansa taas yhdelle psykiatrille. Hän tuntui viettävän puolet kouluajastaan istuen tällaisissa työhuoneissa juttelemassa luottamuksellisesti kuraattorien ja koulupsykologien kanssa.