Kirjan nimi:
Korkealle ja kovaa
Kirjailija: Terhi Rannela
Ilmestynyt: 2005
Kustantaja: WSOY

Ikäsuositus: Kirja sopii yläkouluikäisistä ylöspäin kaikille.

Kohderyhmäsuositus: Sopii nuorten tyttöjen elämästä, urheilusta ja ihmissuhdesotkuista kiinnostuneille.

Teemoja: urheilu, nuoret, seksismi, feminismi, kaverit, seurustelu

Linkit:
Kirjailijan kotisivut
Kirjailijan haastattelu
Kirjailijan esittely Tampereen kaupunginkirjaston sivulla
Kirjailijan haastattelu Savon Sanomissa
Kirjailijan haastattelu Utain-lehdessä (1)
Kirjailijan haastattelu Utain-lehdessä (2)


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde itsemurha itsenäistyminen Jamaika jännitys kaksoset Kalevala kanga-päähine kansanperinteet ja -tarinat kasvaminen

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Terhi Rannela

Korkealle ja kovaa

Kahdeksasluokkalaisen Reija Romanoffin kesän odotus saa kiinnostavia käänteitä: tytöt pääsevät ihailemansa Kvaliteetin keikalle, ja paikallislehden päätoimittaja ottaa tet-harjoittelussa olleeseen Reijaan yhteyttä. Luvassa olisi uusi juttu teinitoimittajalle, mutta tällä kertaa Reijan inhoamasta urheilusta. Reija haluaa silti näyttää taitonsa ja ottaa työn innoissaan vastaan.

Samalla myös Reijan ystävällä Emilialla on kuumat paikat. Hänen elämänsä täyttää kokonaan lentopallo, ja tärkeät turnaukset lähestyvät. Emilialla on harteillaan kuitenkin sekä paheneva rasitusvamma että vanhempien jatkuva riitely, eikä kukaan ystäväpiiristäkään ymmärrä urheilun päälle. Tytöt kokevat lisää myllerrystä, kun umpirakastunut Anni muuttuu aivan uudenlaiseksi ihmiseksi ja suunnittelee suhdettaan jo pitemmälle kuin kukaan heistä. Myös Reijan ja Tuukan seurustelu saa uudenlaiset mittasuhteet. Heidän seurusteluaan on kuvattu jo Rannelan aikaisemmassa teoksessa Puhdas valkoinen, jonka itsenäinen jatko-osa Korkealle ja kovaa -romaani on.

Kirjassa pidin eniten uudenlaisesta asenteesta – teos ei ollut kopio sarjan aikaisemmasta osasta. Kertojan rooli annettiin Reijan lisäksi myös hänen kaverilleen Emilialle. Kirjassa painotettiin jälleen monenlaisia näkökantoja ja suhtautumista kuvattuihin asioihin, kuten esimerkiksi urheiluun. Teos sekoittaa myös useita eri teemoja mukaan samaan tarinaan, kuten oikeassa elämässä, missä kaikki ei keskity vain yhteen juttuun.

Olga Poropudas
Pukuhuoneessa sai olla sellainen kuin oli. Kukaan joukkuekaveri ei nimittäisi Emiliaa esimerkiksi laudaksi, niin kuin luokan pojat. Miksiköhän ruipeloa kundia pitäisi nimittää? Emilian mieleen ei juolahtanut yhtä loukkaavaa sanaa kuin lauta tai kakkosnelonen, niin tyypillistä. Tyttönä oleminen tuntui joskus mahdottomalta.