Kirjan nimi:Kipinä
Kirjailija:Salla Simukka
Ilmestynyt:2006
Kustantaja:WSOY

Ikäsuositus:

Yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Kohderyhmäsuositus:

Lukijoille, joita kiinnostavat erilaiset maailmankatsomukset ja/tai nuorten alakulttuurit.

Teemoja:

ihmissuhteet, maailmankatsomukset

Linkit:

Grafomania, kuuden kirjailijan blogi

Kirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen Lastenkirjahylly-blogin esittely Kipinästä

Protu-lehden 5/2006 arvostelu Kipinästä

Sanojen aika. Suomalaisia nykykirjailijoita


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

nuortenkirjallisuus nuoruus ongelmanratkaisu ongelmat onkiminen onnettomuus opiskelu pakolaiset parisuhde pelko pelkotilat perhe perheongelmat perheväkivalta pohjoinen Pohjois-Karjala poliittinen vaino psykologia psyykkinen sairaus päihteet rakastuminen rakkaus rasismi rastafarit rikollisuus rippikoulu ruokaohjeet sairaus salaisuudet salapoliisityo sanataide Savo savolaisuus seikkailu seksi seksismi seksuaali-identiteetti seksuaalisuus seurustelu sienestys sijaisperhe sirkusharrastus sisarussuhteet Somalia sosiaalistuminen sota sotilasdiktatuuri sukupolvierot sukupuoliroolit sukuyhteys suomenruotsalaisuus

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Salla Simukka

Kipinä

Suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa on verrattain paljon rippileirikuvauksia, kun taas rippikoulun vaihtoehto, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Prometheus-leiri on jäänyt vähemmälle huomiolle. Simukan kirja paikkaa onnistuneesti tätä aukkoa. Se kertoo 15-vuotiaan syrjäänvetäytyvän matematiikkaneron Tapion protuleirikokemuksesta. Vaikka hiljainen Tapio aluksi arasteleekin leirin yltiösosiaalista henkeä, hän alkaa vähitellen rentoutua ja jopa viihtyä muiden leiriläisten ja ohjaajien joukossa. Leirillä hän tapaa keskenään hyvin erilaisia nuoria, joiden kautta esitellään erilaisia nuorison alakulttuureja ja maailmankatsomuksia.

Suurimman vaikutuksen Tapioon tekee 17-vuotias apuohjaaja Moona, jonka iloinen ja itsevarma esiintyminen kätkee alleen myös surua ja epävarmuutta. Otteet Moonan leiripäiväkirjasta valottavat tytön tätä toista puolta kiinnostavalla tavalla. Leirin kuluessa Moona ja Tapio tutustuvat toisiinsa yhä paremmin, mutta onko kyseessä ystävyys vai ihastuminen?

Kipinä on ensimmäinen osa Tapio ja Moona -sarjaa, josta ilmestyy syksyllä 2010 jo viides teos. Kirja on mielenkiintoinen kurkistus protuleiriin ja erityyppisten nuorten ajatusmaailmaan. Aiemmista kirjoista tutulla tyylillään Simukka kirjoittaa sujuvasti ja konstailemattomasti. Kirja on helppolukuinen ja viihdyttävä, mutta toisaalta myös asiapitoinen katsaus nykynuorten todellisuuteen, jossa kristinusko ja heteroydinperhe eivät suinkaan ole enää jokaisen teinin arkea.

Susanna Itäkare
Erilaisuus ja syrjintä. Päivän teema toistui toistumistaan Tapion päässä. Erilaisuus ja syrjintä, Erilaisuus...Tunsivatkohan muut itsensä ikinä yhtä totaalisen erilaisiksi kuin hän toisinaan?