Kirjan nimi:
Katon kokoinen tähtitaivas (I taket lyser stjärnorna)
Kirjailija: Johanna Thydell (suomentanut Nora Schuurman)
Ilmestynyt: 2004 (2003)
Kustantaja: Otava

Ikä- ja kohderyhmäsuositus: Kirja sopii tavallisille yläkouluikäisille, vanhempiensa sairaudesta kärsiville nuorille sekä vanhemmille avaamaan 13-vuotiaan nuoren sielunelämää.

Teemoja: rakkaus, ihmissuhteet, eläimet, ongelmat

Linkit:
Johanna Rauhalan esittely Thydellin kirjasta Naakka-lehdessä
Noora Hapulin arvio samasta kirjasta Iilimadossa


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Johanna Thydell

Katon kokoinen tähtitaivas

Jenna Wilsson asuu äitinsä kanssa kahden ja käy yläkoulun seitsemättä luokkaa. Jenna ei ole mikään koulun suosituin, omasta mielestään hän on lättärintainen ja ruma, toisin kuin luokan kaunotar Ullis. Jennalla on tuttuja 13-vuotiaan ongelmia, kuten ulkonäköpaineet ja koulun söpöin poika, joka ei huomaa häntä. Näiden lisäksi Jennalla sattuu olemaan vielä suurempia huolia: hänen äidillään on rintasyöpä. Äiti menee koko ajan heikompaan kuntoon, on väsynyt sekä kivuissaan. Luokan vanhempainilloissa Jenna häpeää äitiään, joka näyttää selvästi huonovointiselta. Jenna on muutenkin korviaan myöten täynnä äitinsä sairautta, eikä asiaa auta kotona ajoittain hääräävä mummo, joka muistaa joka välissä huomauttaa, kuinka Jennan on pysyttävä vahvana ja oltava äidin tukena.

Koulussa Jenna yrittää elää normaalia nuoren elämää ja saada Saken huomiota itseensä. Asiaan tuleekin muutos, kun Ullis alkaa yhtäkkiä kaveerata Jennan kanssa. Samassa rapussa asuvat tytöt alkavat viettää yhä enemmän aikaa yhdessä, mistä Jennan paras kaveri, Susanna, ei ole niin innoissaan. Hehän vihasivat Ullis-pullista! Myös Jennan hevosharrastus jää taakse, kun tilalle tulevat Ulliksen hurjat bileet, joista kaikki puhuvat koulussa.

Koskettava nuortenromaani kertoo Jennan kamppailusta normaalin elämän sekä äidin sairaudentäyteisen elämän välillä. On raskasta kasvaa nuoreksi naiseksi äidin sairastaessa vakavasti.

Moona Sinisilta