Kirjan nimi:
Alex ja pelon aika
Kirjailija: Marja-Leena Tiainen
Ilmestynyt: 2006
Kustantaja: Tammi

Ikäsuositus: Koukuttavan jännittävää ja järkyttävän ajankohtaista lukemista kaikille yläkoululaisista lukiolaisiin ja aikuisiin saakka.

Kohderyhmäsuositus: Alexin tarina puhuttelee jokaista, jota askarruttavat pakolaisuuteen ja poliittiseen vainoon liittyvät asiat sekä katulapsen elämä tämän päivän Euroopassa.

Teemoja: pakolaiset, poliittinen vaino, katulapset, kerjääminen, kodittomuus, köyhyys, päihteet, ystävyys, ihastuminen/rakkaus

Teoksen saamaa tunnustusta:

Linkit:
Kirjailijaesittelyjä:
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Helsingin kaupunginkirjaston kirjailijaesittely
Sanojen aika -esittely (Helsingin & Hämeenlinnan kaupunginkirjastot)


Etusivulle

Teemoja Iilimadossa:

työharjoittelu tähtitiede ulkomaalaiset ulkomaat ulkonäkö ulkonäköpaineet urheilu uskonto uusperhe vaihto-oppilasvuosi valehtelu valtataistelu vanhempien ero vapaus ja sen rajat Venäjä vertaistuki vähemmistöt väkivalta yksinäisyys yliopisto-opiskelu ystävyys

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Marja-Leena Tiainen

Alex ja pelon aika

Alex on tavallinen koulupoika, kun hänen kotikaupungissaan äkkiä räjähtää pommi. Alexin isoveli Zaza joutuu etsintäkuulutettujen listalle, ja poikien isä Anton pidätetään välittömästi poliittisten mielipiteidensä vuoksi. Alexin isä on aiemmin saanut potkut toimittajantyöstään rohjettuaan arvostella maan tuoretta sotilashallitusta ja diktaattoria. Poikien äiti on menehtynyt sairaskohtaukseen kolme vuotta aiemmin, ja heidän setänsä Josaf perheineen on jo jonkin aikaa elänyt maanpaossa Ruotsissa.

Isän ja veljen katoamisen myötä myös Alexin elämä saa painajaismaisen käänteen juuri pojan 14-vuotispäivän kynnyksellä. Yksin jäänyt Alex yrittää viimeiseen asti pitää kiinni normaalielämän rippeistä ja käydä koulua kohtaamastaan syrjinnästä huolimatta. Lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät joko lastenkoti tai elämä kodittomana kadulla. Valoa katulapsen elämään tuo ystävyys ja rakkauden häivähdys – sekä Sofia, joka on karannut kotoaan ja unelmoi uudesta elämästä sisarensa Lindan luona Saksassa.

Alex ja pelon aika aloittaa kaikkiaan kolmiosaisen romaanisarjan Alexin eli Alexander Sylvanovin päätymisestä maanpakoon ja turvapaikanhakijaksi Suomeen. Kirjan tapahtumat on sijoitettu kuvitteelliseen Kaksoisvuortenmaahan, mutta siinä kuvatulle vallankaappaukselle ja sotilashallinnolle on löydettävissä selviä vertailukohtia lähihistoriasta. Marja-Leena Tiaisen kuvaus Alexin kohtalosta on hyytävän todentuntuinen, ja kirjan tapahtumat olisikin pelottavan helppo kuvitella kenen tahansa kohdalle.

Alex ja pelon aika on ilmestynyt myös äänikirjana vuonna 2007 (Tammen äänikirjat, lukijana Jarkko Tamminen).

Maili Öst
Rahan anelu tuntui Alexista nöyryyttävältä. Toistaiseksi hän ei ollut harrastanut sitä, mutta nyt oli alistuttava siihenkin, sillä maha murisi yhä kovemmin.