Kirjan nimi:
Arttu K.
Kirjailija: Marja-Leena Tiainen
Ilmestynyt: 1998
Kustantaja: Tammi

Ikäsuositus: Seiskaluokkalaisen Artun seikkailut sopivat kaikille yläkouluikäisistä vanhuksiin.

Kohderyhmäsuositus: Sirkusharrastuksesta kiinnostuneille sekä niille, joita askarruttaa muutto kaupungista maalle ja sopeutuminen maaseutuelämään.

Teemoja: sirkusharrastus, seikkailu, jännitys, suvaitsevaisuus, erilaisuus, maahanmuuttajat, isä/äitisuhde, maallemuutto, yksinäisyys, perheväkivalta, ihastuminen/rakkaus

Linkit:
Kirjailijaesittelyjä:
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli
Kustantajan kirjailijaesittely
Helsingin kaupunginkirjaston kirjailijaesittely
Sanojen aika -esittely (Helsingin ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastot)


Etusivulle

Teemoja Iilimadossa

sukupolvierot sukupuoliroolit sukuyhteys suomenruotsalaisuus suru suvaitsevaisuus syntymäpäivät syrjäytyneisyys syyllisyys syömishäiriöt syöpä taikuus taisteleminen taiteet talvi tanssi taruolennot teatteri traktorit tulevaisuudensuunnitelmat turkistarhaus turvapaikanhakijat tytön ja pojan suhde työharjoittelu tähtitiede ulkomaalaiset ulkomaat ulkonäkö ulkonäköpaineet urheilu uskonto uusperhe vaihto-oppilasvuosi valehtelu valtataistelu vanhempien ero vapaus ja sen rajat Venäjä vertaistuki vähemmistöt väkivalta yksinäisyys yliopisto-opiskelu ystävyys

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Marja-Leena Tiainen

Arttu K.

13-vuotias Arttu Kuronen on taikatemppuja, jonglööraamista ja yksipyöräisellä ajamista harrastava sirkuskerholainen, joka asuu opettajaisänsä Sepon kanssa helsinkiläisessä betonilähiössä. Matkaoppaana tiuhaan vaihtuvissa lomakohteissa kiertävää äitiään Paulaa Arttu tapaa harvakseltaan lähinnä yhteisten matkojen merkeissä.

Kotikulmillaan Arttu on tottunut kohtaamaan rikoksia, väkivaltaa ja juopuneita tai jopa mukiloituja kavereita, mutta myös lämpimiä naapurisuhteita ja eksoottisten ruokien tuoksua. Artun värikkääseen ystäväpiiriin kuuluvatkin koulukavereiden lisäksi muun muassa matkusteleva poikamieseno Eikka, sokea vanha Osmo opaskoirineen sekä bangladeshilainen maahanmuuttaja Simon. Artulla on lisäksi liiankin innokas ihailija sirkuskerho Lilliputtiinkin liittyneessä luokkakaverissa Essissä, kun Arttua itseään taas pikemminkin kiehtoisi yläkertaan leijonanharjaisen äitinsä ja kissansa kanssa juuri muuttanut räväkkä Liina.

Artulla riittää selvitettävää sekä varkauksien, jenginuorten että orastavien lemmenasioiden tiimellyksessä. Pysyvimmiksi huolenaiheiksi ovat kuitenkin kehkeytyneet isän potema masennus ja koti-ikävä, joka pahemmaksi äityessään saattaisi tietää jopa muuttoa isän kotiseudulle Pohjois-Karjalan perukoille. Lomailemaan sinne ukin luokse metsän keskelle ainakin lähdetään – ja vieläpä keskellä hyisintä talvea.

Arttu K. on ensimmäinen kaikkiaan kolmesta Arttu-kirjasta. Marja-Leena Tiaisen kirjan sankari on itsevarma ja iloinen maailmanmies, jolle suomalainen maaseutu ja karjalanmurre ovat eksoottisempia kuin kaukomaat ja vieraat kielet.

Maili Öst
Muutto landelle olisi kuolinisku minun sirkustaiteilijan uralleni.