Kirjan nimi: Miikan salainen tehtävä
Kirjailija: Marja-Leena Tiainen
Ilmestynyt: 1996
Kustantaja: WSOY

Ikä- ja kohderyhmäsuositus: Yläkoululaisille, lukiolaisille ja kaikille aikuisille, jotka ovat unohtaneet, mitä on olla lapsi.

Teemoja: isäsuhde, seikkailu, ystävyys, huostaanotto, sijaisperhe, lastenkoti, maaseutu, luonto, eläimet, eläintensuojelu, turkistarhaus

Tunnustusta: Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Topelius-palkintoehdokas 1996.

Muuta: Miikan salainen tehtävä on ilmestynyt tanskaksi vuonna 2000 nimellä Miikas hemmelige mission, kääntäjänä Helena Idström (Høst & Søn).

Linkit:
Kirjailijan esittely nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa
Kustantajan kirjailijaesittely
Helsingin kaupunginkirjaston kirjailijaesittely
Pohjoiskarjalaisia kirjailijoita Latvavesiltä-sivustolla
Sanojen aika -esittely (Helsingin & Hämeenlinnan kaupunginkirjastot)


Etusivulle

Kirjojen teemoja:

1960-luku absolutismi adoptio alkoholismi alkuperäiskansat amerikansuomalaiset ammatinvalinta arkielämä arvoitukset avioero bändi draama eläimet eläintensuojelu ennakkoluulot erilaisuus Espanja eutanasia fantasia fantasiamaailmat feminismi filosofia halvaantuminen harrastukset henkinen kasvu hevoset hevosharrastus historia huostaanotto huumori ihastus ihmisen ja luonnon suhde ihmissuhteet ilmastonmuutos internet Intia islam isä-/äitisuhde

Lisää teemoja...

Tekijät ja oikeudet ©


Marja-Leena Tiainen

Miikan salainen tehtävä

Kymmenvuotias Miika-poika ei odota mitään niin kovasti kuin isänsä pääsyä vankilasta ja uutta elämää isän kanssa. Niinpä hän on päättänyt olla viihtymättä uudessa sijaiskodissa Anja-tädin luona maalla, ja lähtee karkumatkalle takaisin lastenkotiin. Siellä ovat myös Siirappi ja Miikan muut kaverit, sillä maalla ei ole kuin naapurin turkistarhaajan tyttö Tanja, paljon eläimiä, metsää ja pitkä pimeä koulumatka. Miika pitää yhteyttä isäänsä kirjeitse ja toivoo myös pikaista tapaamista – sekä yhteistä tulevaisuutta omassa kodissa tai matkoilla vaikka Madagaskarille asti. Miikan suurin aarre on lehtileike väkivaltaisesta ryöstöstä tuomitusta isästä Raipasta.

Sivumäärältään ohueen kirjaan mahtuu paljon painavaa asiaa isän ja pojan väliseen suhteeseen latautuvasta rakkaudesta, luottamuksesta ja vastuusta. Marja-Leena Tiainen kuvaa nuoren pojan toiveita, pelkoja ja pettymyksiä herkän hienovaraisesti. Sivujuonteina kirjaan mahtuu kaikkea maalla asumisen edellytyksistä luontoelämyksiin, sotahistoriaan ja eläinten oikeuksiin. Mutta pohjimmiltaan Miikan salaisessa tehtävässä on kyse lapsen oikeudesta turvattuun lapsuuteen: aikuisen vastuusta ja lapsen luvasta olla lapsi. Rankoista käänteistään huolimatta Miikan kaupungista erämaajärvelle ulottuva seikkailu on myös selviytymistarina.

Maili Öst
Hänen tekisi mieli halata isää, kertoa tälle, miten kauheasti ikävöi tätä, mutta hän ei pysty.